czwartek, 25 lutego 2016

Karkówka pieczona - obiad na niedzielę

Niedzielne obiady wyróżniają się zdecydowanie na tle posiłków w ciągu tygodnia. Cała rodzina może wspólnie zasiąść przy stole, nie ma niepotrzebnego pośpiechu, jest celebracja chwili wytchnienia po całym tygodniu. Wtedy też więcej czasu poświęcić można gotowaniu.

W końcu taki obiad, choć spędzony w gronie najbliższych, powinien być uroczysty i przypieczętowany niezwykłym daniem. Przykładem takiej potrawy może być staropolska karkówka. Nie ma chyba osoby, która nie ucieszyłaby się z drugiego dania w postaci karkówki. Jest to mięso uniwersalne, oprócz tego, że smakuje każdemu, to również przyrządzić można ją na wiele sposobów.
Pieczona karkówka z dodatkami




Najapetyczniejszą wersją karkówki jest ta pieczona w piekarniku. Mięso jest wtedy kruche, a potrawa nie nabiera zbędnego tłuszczu, tak jak to jest w przypadku zwykłego smażenia mięsa. Zaczynając przygodę z karkówką, najpierw powinno się ją dobrze zamarynować.

1. Mięso kroimy na plasterki. Warto jest rozbić je tłuczkiem, żeby nie były zbyt grube i trudne do pogryzienia. Nacieramy mięso czosnkiem, zalewamy oliwą i solidnie obsypujemy przyprawami. Mogą być to gotowe przyprawy do karkówki lub własna kompozycja, np. tymianek, majeranek, papryka. Do pełni smaku przyda się również łyżeczka musztardy lub sos BBQ. Najlepiej marynować karkówkę dzień wcześniej, aby nabrała ona intensywnego aromatu, jednakże gdy nie mamy na tyle czasu, spokojnie wystarczy nam godzina lub dwie marynowania.

2. Za ten czas przygotować można zupę lub sałatkę do drugiego dania.

3. Mięso pieczemy w żaroodpornym naczyniu, w temperaturze ok. 200°C przez godzinę.

Podajemy je z ziemniakami, ulubioną sałatką lub cebulowymi talarkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz