czwartek, 25 lutego 2016

Sos chrzanowy nie tylko od święta

Podczas świąt Wielkiej Nocy chrzan podawany jest we wszelkich możliwych odsłonach. Według chrześcijańskiej tradycji, przypominać ma gorycz Męki Pańskiej, dlatego też święcony jest w wielkanocnych koszyczkach.
Sos chrzanowy z jajkiem



Poza tym ma niezwykłe walory smakowe i właściwości, które dobrze wpływają na nasze zdrowie. Chrzan jest rośliną z gatunku kapuścianych, która występuje głównie w Europie. Do gotowania wykorzystujemy jedynie jego korzeń, który ma charakterystyczny, dość ostry smak. Używa się go głównie do przyprawiania potraw, jest składnikiem wielu sosów i przetworów, np. ćwikły i ogórków kiszonych.

Chrzan znany jest nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale i niezwykłych właściwości. To jeden z naszych polskich superfoods, naturalny antybiotyk. Jest dobry na chore migdałki i dolegliwości związane z zatokami. Jest na tyle ostry, że szybko oczyszcza nasze drogi oddechowe i udrażnia nos. Leczy również spojówki, dzięki temu, że przy jego spożyciu często wydzielamy łzy. Najlepszy jest zaraz po utarciu, wtedy zachowuje najwięcej swoich niezwykłych właściwości.

Sos chrzanowy jest najpopularniejszym daniem z wykorzystaniem tej rośliny. Szczególnie pyszny wychodzi w połączeniu z jajkami i majonezem.

Przygotowanie sosu chrzanowego z jajkami na twardo:
1. Wystarczy ugotować jajka na twardo, po czym je utrzeć.
2. Do jajek dodajemy majonez i nasz najważniejszy składnik - chrzan.
3. Sos mieszamy jeszcze z musztardą, która nadaje całości głęboki smak, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Taki sos chrzanowy idealny jest do sałatek, potraw mięsnych, może być także używany jako smarowidło do kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz