wtorek, 26 lipca 2016

Skrzydełka z kurczaka w marynacie z coca coli

Skrzydełka w marynacie z coca coli są bardzo popularnym daniem w Azji. Jej sympatycy podkreślają oryginalny słodko – słony smak potrawy, miękkość i soczystość mięsa oraz łatwość przygotowania. W jaki sposób możemy przyrządzić to oryginalne danie we własnej kuchni?

upieczone skrzydełka z kurczaka na talerzu




Potrzebować będziemy dziesięciu skrzydełek kurczaka, dwóch szklanek coca coli, dwóch łyżek sosu sojowego, jednej łyżki przyprawy chilli oraz jednej łyżeczki sproszkowanego imbiru.
Mieszamy ze sobą coca colę, sos sojowy, chilli oraz imbir. Skrzydełka wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie mięso wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Marynata ta występować może również w nieco zmodyfikowanej wersji. Tam składa się ona z jednej szklanki coca coli, czterech łyżek ketchupu, dwóch łyżeczek soli, jednej łyżki ostrej papryki i jednej łyżki słodkiej papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz