środa, 9 listopada 2016

Kluski leniwe z kapustą kiszoną

Kluski leniwe to jeden z tych ponadczasowych przepisów, które każdy z nas pamięta jeszcze z dzieciństwa. Wyjątkowy smak i aromat tego dania opiera się na ich składnikach, tych samych, które stosowały nasze babcie.


Aby móc samodzielnie przygotować kluski leniwe, należy zaopatrzyć się w:
- 500 g białego sera półtłustego
- około 2 szklanek mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
oraz opcjonalnie, jako dodatki do dania:
- cebula
- około kg kiszonej kapusty
- przyprawy
Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste. Wystarczy widelcem rozdrobnić ser, dodać do niego mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie wbić oba jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, by powstało z nich ciasto dające się bez problemu ugniatać. Po dokładnym ugnieceniu formujemy je w średniej wielkości kulki, które następnie wałkujemy rękoma aż do powstania tzw. gąsienic. Następnie kroimy na kawałki odpowiedniej wielkości, zwykle są to kawałki długości około 2-3 cm, i posypujemy lekko mąką, by się nie skleiły. W tym samym czasie zagotowujemy wodę i dodajemy do niej szczyptę soli. Następnie do wrzątku wrzucamy przygotowane wcześniej kluski i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

W tym czasie gotujemy kiszoną kapustę doprawiając ją delikatnie do smaku. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy cebulkę i podsmażamy na tłuszczu, np. margarynie, aż się zarumieni na ciemno-złoty kolor. Tak przygotowane składniki łączymy na talerzu podając gościom jako pyszny, polski obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz