niedziela, 18 grudnia 2016

Szybki barszcz wigilijny

Kolacja wigilijna słynie nie tylko z opłatka i kolęd, ale również z 12 potraw. To tego dnia kobiety od wczesnego poranka krzątają się w kuchni, aby wyrobić się ze wszystkim na godzinę ustaloną wcześniej z rodziną.
zastawiony stół wigilijny




Tyle potraw – ryba w galarecie, karp, śledzie – a tu jeszcze trzeba przecież zabrać się za barszcz. Gdy ten zostaje na ostatnią chwilę, od razu trzeba sięgać po najszybszy sposób przygotowania. A takich na szczęście nie brakuje i wcale nie są gorsze od bardziej skomplikowanych.
W celu szybkiego przygotowania barszczu wigilijnego, trzeba zgromadzić: 3 duże buraki, 1,5 litra wody, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki majeranku, 2 ziela angielskie, 2 kostki rosołowe, 1/2 łyżeczki pieprzu białego, 1 łyżeczkę cukru, sok z połowy cytryny, sól.

Przygotowanie barszczu jest jeszcze prostsze niż zgromadzenie składników. Wobec tego należy jedynie obrać buraki, umyć i pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do garnka, zalewając wodą i dodając pozostałe składniki. W takiej postaci trzeba gotować przez 25-30 minut. Kiedy warzywa są już miękkie, wystarczy odcedzić barszcz. Warto też sprawdzić jego smak i ewentualnie doprawić wedle uznania. W Wigilię oczywiście najlepiej będzie smakował z uszkami. Dlatego tak należałoby go podać. Znalazłam też taki przepis www.przepisy.pl/przepis/barszcz-czerwony-z-lazankami na podanie barszczu z łazankami. Może w tym roku spróbuję właśnie takiego?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz